MagazinZanimljivosti

Upozorenje stručnjaka: Za 20 godina čeka nas bitka za život

0

Akademik Fedor Mesinger, jedan od najpoznatijih svjetskih meteorologa, upozorava – ljudima vrlo brzo predstoji bitka za život zbog porasta temperatura.

Predstojeće ljeto biće, najvjerovatnije, toplije nego prethodna. To znači da u atmosferi ima više vodene pare, pa treba očekivati ozbiljnije ljetnje nepogode koje će biti češće, veće i žešće nego što je to bilo prije samo desetak godina, prenose “Večernje novosti”.

Tropski cikloni biće češći i snažniji nego doskora, što podrazumijeva jače vjetrove i silnije grmljavine, oluje, grad i kišu.

Ovakve vremenske prilike za predstojeće i naredna ljeta, prognozira akademik Fedor Mesinger (84), doktor meteoroloških nauka, jedan od 12 “apostola” svjetske meteorologije u oblasti numeričke prognoze, prenose “Novosti”.

Mesinger dodaje i da meteorolozi na dnevnom nivou mogu najaviti dolazak nepogoda i odrediti šire područje gdje će se dogoditi. Ali samo mjesto gdje će se nevrijeme najžešće ispoljiti, kaže, ne može se precizno predvidjeti.

Svoju “najavu vremena”, ovaj uvaženi naučnik, zasniva, prije svega na činjenici da su posljednje tri godine bile baš tople, svaka toplija od prethodne, a to se, kako kaže, nikada nije dogodilo za vijek i po meteoroloških osmatranja.

“Klima se mijenja dramatično brzo i to pred našim očima”, kaže Mesinger za “Novosti” i dodaje: “Osmatranja pokazuju da se led trenutno topi, a sateliti vide i bilježe kako se smanjuje površina pod ledom na Arktiku. U nauci više nema sumnje da doživljavamo jedno vrlo ozbiljno globalno otopljavanje. No, da bismo znali šta nas u budućnosti očekuje, treba znati ili pretpostaviti kako se mijenja sastav atmosfere. A, savremeni čovjek je, nažalost, prvi uzročnik tih promjena.”

Prnjavor-Prosjek: Turnir u malom fudbalu i omladinski zbor

Previous article

Zmaj od Šipova atrakcija u Banjaluci

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Magazin