Balkan

(UŽIVO) U četiri opštine na severu KiM završeno glasanje: Prvi nezvanični rezultati izbora očekuju se već oko 21 sat (FOTO)

0

Glasanje na vanrednim izborima na severu Kosova, za predsednike opština Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Severna Mitrovica završeno je u 19 sati, a prvi nezvanični podaci očekuju se oko 21 sat.

Na izborima nastupaju kandidati Srpske liste, Demokratske partije Kosova i pokreta Samoopredeljenje iz albanske zajednice. Kandidati Srpske liste su Srđan Vulović u Zubinom Potoku, Vučina Janković u Zvečanu, Goran Rakić u severnom delu Kosovske Mitrovice i Zoran Todić u Leposaviću. U birački spisak, zasnovan na izvodu iz Centralne matične knjige koji sačinjava Agencija za civilnu registraciju Kosova, upisana su 57.983 građanina, ili 970 više u odnosu na lokalne izbore 2017 godine.

GLASALO 38,74 ODSTO U KOSOVSKOJ MITROVICI

Prema poslednjim podacima, u Kosovskoj Mitrovici glasalo je 8.545 birača, odnosno 38,74 odsto.

SUKOB ALBANACA, POVREĐEN I POLICAJAC

U sedištu Demokratskog saveza Kosova (DSK) u Kosovskoj Mitrovici došlo je do fizičkog sukoba između članova stranke, kojom prilikom je povređen i jedan policajac, izveštava prištinska “Gazeta ekspres”, prenosi RTK2. Navodi se da je do sukoba je došlo zbog napetosti između pristalica Safeta Kamberija i Fatona Pecija, kandidata za predsednika ogranka DSK. “Gazeta ekspres” je navela da je incidentu prisustvovao i predsednik poslaničke grupe DSK Avdulah Hoti, koji kasnije nije odgovarao na telefonske pozive.

DO 16 SATI IZAŠLO 35 ODSTO REGISTROVANIH

Koalicija Nevladinih organizacija “Demokratija na delu” koja nadgleda izbore na severu Kosova saopštila je da je do 16 časova, svoje biračko pravo u četiri opštine iskoristilo 35 odsto građana.

Prema izveštajima posmatrača, u Leposaviću je do 16 sati glasalo 34 odsto, u Zvečanu 38%, a u Severnoj Mitrovici 33 odsto birača. Dobra izlaznost popodne zabeležena je u Zubinom Potoku 39 odsto do 16 sati je glasalo.

Izlaznost je veća nego na prethodnim lokalnim izborima. Rezultati izbora za gradonačelnike očekuju se oko 22.00 časa.

DO 15 SATI GLASALO 30 ODSTO BIRAČA

Prema podacima CIK-a do 15 sati u Kosovskoj Mitrovici glasalo je 30 odsto odnosno 6.617 upisanih birača. U Leposaviću je glasalo 33,05 odsto, odnosno 6.003 birača, dok je u Zvečanu na glasanje izašlo 34,34 odsto, odnosno 3.169 birača.

Prema podacima CIK-a, u Zubinom potoku izlasnost je bila 34,45 odsto, odnosno 2.940 birača.

DO 12 SATI IZLAZNOST 21 ODSTO

Koalicija nevladinih organizacija Demokratija na delu, koja prati izbore za gradonačelnike u četiri opštine na severu Kosova i Metohije, objavila je da je izlaznost do 12.00 časova u tim opštinama bila 21 odsto.

Glasanje na severu Kosova, izbori, Kosovo

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Srđan Milojević iz Organizacije Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC) rekao je na konferenciji za novinare da je u Leposaviću izlaznost bila 24 odsto, Zvečanu 21, severnom delu Kosovske Mitrovice 20 odsto i Zubinom potoku 18.

PALMA: SRBIJI JE POTREBNO NACIONALNO JEDINSTVO O KOSOVU

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma kaže da Srbija mora da bude jedinstvena po pitanju Kosova i Metohije i da nije važno kako se zove neko ko vodi Srbiju.

– Taj ko danas vodi Srbiju ima poverenje građana Srbije i on se bori da što više dobijemo, a da nam što manje otmu, jer mi nikada ništa nismo dali na Kosovu i Metohiji, sve su nam oteli NATO bombardovanjem – kazao je Marković na stranačkom skupu u Leskovcu.

telegraf.rs

Rijeka: “U”, “Ustaše Vežica” i “Ubi Srbina” na plakatima SDSS

Previous article

RADNA SNAGA ODLAZI IZ BiH Šef njemačke klinike došao u Sarajevo po medicinske sestre

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Balkan