NovostiSvijet

Vakcina “Astra Zeneka” promijenila ime

0

Vakcina protiv korona virusa koju je proizvela farmaceutska kompanija “Astra Zeneka” sada se zove “Vakszevria”, objavila je danas švedska medicinska agencija na osnovu podataka dobijenih od Evropske agencije za lijekove (EMA).

Sama vakcina ostaje nepromenjena, ali švedska agencija novo ime smatra važnim, jer ga prate i druge stvari, poput nove etikete i pakovanja, prenosi list “Brisel tajms”.

EMA je promenu imena u “Vakszevria” odobrila 25. marta, na osnovu zahtjeva kompanije.

Vakcina koju je proizvela britansko-švedska farmaceutska kompanija bila je tema diskusije više puta otkako je krajem januara dobila “zeleno svjetlo” od EMA.

Odmah nakon odobrenja, različite zemlje u Evropi, uključujući Belgiju, odlučile su da je ne koriste za starije osobe, dok su čekale dodatne podatke.

Kasnije, početkom marta, nekoliko evropskih zemalja privremeno je suspendovalo upotrebu vakcine Astra Zeneka zbog nekih slučajeva pojave krvnih ugrušaka i malog broja trombocita.

EMA je 18. marta ponovo potvrdila da je vakcina bezbjedna i efikasna, i da su benefiti veći od mogućih rizika, ali i dalje istražuje taj slučaj. Pored toga, kompanija je takođe bila predmet rasprave jer je više puta smanjila obećane isporuke EU, što je rezultiralo eskalacijom tenzija između EU i Velike Britanije.

TANJUGDozvoljen boravak 35 osoba u zatvorenom u USK, može zasjedati Skupština

Previous article

LOŠE PROGNOZE ZA BiH Do jula bi od posljedica korone moglo da umre više od 10.000 ljudi

Next article

You may also like

More in Novosti