PrnjavorVijesti

Vlada Srpske posvećena reformskim procesima

0

Vlada Republike Srpske posvećena je reformskim procesima, prije svega u oblasti stvaranja boljeg poslovnog okruženja i prohodnosti institucija za investicije, izjavila je danas ministar za prostornu uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske Srebrenka Golić tokom razgovora sa delegacijom poljskog vojvodstva Donja Šlezija.

Golićeva je poljsku delegaciju upoznala i sa privrednim i prirodnim potencijalima Srpske, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Maršal tog vojvodstva Cezari Pšibilski naveo je da je Donja Šlezija zainteresovana za saradnju sa Republikom Srpskom u oblasti privrede, ali i turizma.

On je izrazio spremnost da administracija ove regije ugosti službenike iz Republike Srpske i podijeli svoja iskustva u kreiranju projekata za privlačenje sredstava iz predpristupnih fondova EU, s obzirom na to da je Poljska u procesu pridruživanja povukla između 80 i 90 odsto bespovratnih sredstava iz EU.

Do kraja godine, Republika Srpska i Donja Šlezija trebalo bi da potpišu sporazum o saradnji, a Srpska bi trebalo da se predstavi na ekonomskom forumu u decembru u gradu Karpatič, koji je jedan od najznačajnih u Poljskoj i koji okuplja najveće privrednike.

Sastanku su prisustovali načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš i predsjednik Skupštine opštine Željko Simić. U delegaciji regije Donja Šlezija su bili i načelnik okruga Boleslavec Tomaš Gabrisjak, gradonačelnik grada Boleslavec Pjotr Roman i predsjednik Skupštine grada Boleslavec Jaroslav Kovalski.

Opština Prnjavor ima potpisane sporazume o bratimljenju sa opštinom Boleslavec i Okrugom Boleslavec, čiji predstavnici su bili u sastavu poljske delegacije, a prvi sporazum o bratimljenju je potpisan 1974. godine, obnovljen 1988, te ponovo 2006. godine.

Na sastanku je navedeno da bi kulturna i privredna saradnja opština Prnjavor i Boleslavec trebalo da bude model za buduću saradnju Republike Srpske i Donje Šlezije.

srna

Evo zašto obavezno trebate da operete lubenicu čim je donesete kući

Previous article

PRNJAVOR: Dani Ilovčana – vo na ražnju i druženje FOTO

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Prnjavor