BalkanNovosti

Vujović: Do januara novi sistem plata u javnom sektoru

0

 

“Realno je i ono što će sigurno biti urađeno u narednoj godini jeste da novi sistem plata u javnom sektoru uvede novu matricu koja će uzimati u obzir odgovornost i uporedivi nivo plata u javnom sektoru i privatnom sektoru. Sve ove stvari koje izgledaju kao razlog za štrajk (prosvetara) biće otklonjene normalnijim sistemom plata”, rekao je Vujović za B92.

Vujović je naglasio da javni sektor ima za 39 odsto veće plata od privatnog sektora, koji je izvor za finansiranje budžeta.

Novi sistem plata će biti takav da svi budu plaćeni onako kako bi to tržište odredilo odnosno za one koji imaju rade posao veće složenosti treba da imaju više i obrnuto, rekao je ministar.

Na pitanje zašto njegovo ministarstvo nije dostavilo informacije o broju novozaposlenih u javnom sektoru, pa je povjerenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić morao da kazni Ministarstvo finansija, Vujović je kazao da nije moguće objavljiti informacije iza kojih neko ne može da stane.

Vujović je naglasio da Ministarstvo finansija objavljuje svakog mjeseca na sajtu podatke koje ima, a da od ostalih podataka može da objavi samo ono što im neko dostavi od indirektnihi korisnika budžetskih sredstava ili javnih preduzeća.

Prema njegovim riječima, potrebno je da ili da se izmijeni Zakon o budžetskom sistemu kojim bi se definisalo ko sve mora da dostavi podatke, jer je sadašnji sistem nepotpun i da može odgovara ako objavi nepotpune podatke.

“Sada je tako da štagod uradim pogriješiću”, istakao je ministar finansija. On smatra i da je neustavno pravo poverenika da bez prava na želbu kažnjava nekog.

Munje nad Slovenijom

Previous article

Safet Kalić imao kosovski pasoš?

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Balkan