MagazinZanimljivosti

Vukovi iz Černobilja poslije nuklearne katastrofe postali razvijeniji

0
Vukovi koji su živjeli na mjestu najveće svjetske ekološke katastrofe – Černobilj, sada žive u ostatku svijeta, a naučnici se pribojavaju da oni mogu da “šire” mutirane gene.

Vukovi su počeli iz Černobilja da odlaze još 2016. godine, kada ih je po posljednjoj evidenciji bilo oko 300.

Nova studija koja je objavljena u Evropskom časopisu za istraživanje divljih životinja pokazala je da je oko 30 kilometara oko Černobilja divljina ostala očuvana, jer nije bilo ljudskog faktora koji bi živi svijet ometao, piše Njuz hab.

U ranim jutarnjim satima 26. aprila 1986.godine, došlo je do katastrofe u nuklearnoj elektrani u tadašnjoj Sovjetskoj Ukrajini koji je izazvao talas koji je spustio smrtonosne oblake atomskog materijala u atmosferu, ubijajući i trujući stanovnike i čineći područje nepoželjnim za ljude.

Međutim, sivi vukovi su se od tada razvijali, a naučnici su pratili obrasce njihovog ponašanja putem odašiljača.

“Sada smo uspjeli prvi put da lociramo i pratimo mladog vuka koji je izašao iz ove zone”, rekao je ekolog i vođa istraživanja Majkl Bajrn koji je dodao da se populacija vukova od tada povećala čak sedam puta.

Za samo tri nedjelje, vuk kojeg naučnici prate putem odašiljača prešao je 300 kilometara. Bajrn kaže da nijedan vuk nije radioaktivan, ali da ne može sa sigurnošću da se kaže da ne nose mutirane gene.

b92

PROMJENA VREMENA saznajte kada će kiša i pad temperature

Previous article

Prvi Erbasov H145M za Vojsku Srbije sletio na Batajnicu

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Magazin