BalkanNovosti

“Washington post”: Kosovo spremno da ukine carine na robu iz Srbije

0

Predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači obećao je američkim zvaničnicima da je spreman da ukine carinu od 100 odsto na robu koja se uvozi iz Srbije, piše “Washington post” (Vašington post).

List navodi da je Tači rekao da je spreman da preokrene kurs kada je riječ o carinama tokom sastanka sa američkim ambasadorom u Berlinu Ričardom Grenelom u decembru.

U tekstu se dodaje da je Tači u razmjeni elektronske pošte sa “Vašington postom” prošle sedmice rekao da je “spreman da razmotri ukidanje carina ukoliko se Kosovu otvori jasan put prema postizanju `Konačnog mirovnog sporazuma` sa Srbijom”.

“Da, carine su vanredna mjera. Sa naše strane postoji spremnost da se to ukine. Ta riješenost je još veća ukoliko osjećamo podršku i rukovođenje od svojih partnera u ovome. Ja ću, sa svoje starne, ponovo uvjeriti narod Kosova da su rukovođenje i podrška u potpunosti tu”, rekao je Tači, prenosi američki list.

Predsjednik SAD Donald Tramp poslao je lična pisma liderima Srbije i samoproglašenog Kosova prošlog mjeseca i pozvao ih da se vrate mirovnim razgovorima uz ponudu mogućnosti da budu pozvani u Bijelu kuću.

Ambasador Grenel pozvao na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i na direktne razgovore dvije strane kada se sastao sa Tačijem, rekli su američki zvaničnici, piše “Vašington post”.

Ambasador je saopštenju dostavljenom listu rekao da bi ukidanje carina “pomoglo da se pošalju pravi signali” o tome da je Tači ozbiljan kada je riječ o pregovorima i izgradnji povjerenja između dvije strane.

Grenel je rekao Tačiju da je zabrinut zbog stanja prava gej sooba na Kosovu, dodaje list.

srna

PRNJAVOR: Poznat identitet pješaka koji je tragično stradao u mjestu Lišnja

Previous article

Lavine u Austriji ubile dvojicu skijaša, hiljade ljudi zametene pod snijegom

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Balkan