NovostiSvijet

Zahvaljujući karantinu u Italiji broj novozaraženih usporava

0

Italija je u utorak dobila nove dokaze da broj novozaraženih usporava zahvaljujući karantinu koji su počele primjenjivati i druge države.

Zdravstveni radnici u Italiji istražuju sve podatke koji bi mogli pokazati da su dvije sedmice zabrana i zatvaranja donijeli rezultate. Najstrože mjere bi teoretski trebale isteći u srijedu naveče, ali će ih vlada  u nekom obliku sigurno produžiti na još nekoliko sedmica ili mjeseci.

Italijanskih 743 novih smrtnih slučajeva prekinuli su dvodnevni niz pada te brojke. U ponedjeljak je bilo 601 preminulih, a u subotu je pak zabilježen najveći broj umrlih u nekoj državi od početka pandemije – njih 793.

Ipak, broj službeno potvrđenih novih zaraza u utorak je narastao samo za osam odsto, jednako koliko i u ponedjeljak i najmanje otkad je Italija 21. februara zabilježila prvi smrtni slučaj.

“Mjere koje smo preduzeli prije dvije sedmice počinju imati uticaja”, rekao je šef službe za civilnu zaštitu Angelo Boreli za dnevne novine La Republica, prije nego što su objavljeni podaci za utorak, prenosi AFP.

Dodao je kako će podaci narednih dana pokazati usporava li zaista rast broja novozaraženih.

Pokaže li se to tačnim, sporiji rast u Italiji pružio bi nadu usred globalne zdravstvene krize koja se produbljuje u drugim dijelovima Evrope i u Sjedinjenim Državama.

Naučnici vjeruju kako države poput Španije i Francuske prate italijanski scenarij, sa zakašnjenjem od nekoliko sedmica.

Brojke u Sjedinjenim Državama takođe su slične onima u Italiji prije dvadesetak dana.

fena


Notice: Undefined index: HTTP_CF_IPCOUNTRY in /var/www/vhosts/prnjavorski.com/httpdocs/wp-content/themes/prnjavor/library/templates/single/single-footer.php on line 1


Zaražena tri hrvatska vojnika i 15 medicinskih sestara

Previous article

Za desetak dana u Austriji 138.000 ljudi ostalo bez posla

Next article

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *