MagazinZanimljivosti

Zašto električni uređaji ne treba da ostanu uključeni u struju?

0
Električna energija u domaćinstvu rasipa se na razne načine. Jedan od njih je i ostavljanje uključenih uređaja koje ne koristimo poput punjača, laptopova, tableta…

Moderan život ubrzanog tempa ne ostavlja nam mnogo vremena da razmišljamo o štednji i o očuvanju okoline, ali uz pomoć ovih jednostavnih savjeta uspjećete da uskladite obe komponente života, a usput i da uštedite.

Održavanje frižidera i zamrzivača napunjenim može uštediti zaista mnogo tokom godine. To je zato što je pun zamrzivač frižidera u stanju bolje da reguliše temperaturu nego kada je prazan.

Ipak, umjesto da pretjerano kupujete hranu, bilo koje prazne prostore u frižideru možete napuniti posudama, bokalima sa vodom ili posudama za led.

Ako mislite da će vam ostavljanje uključenog bojlera uštediti energiju i novac, griješite. Mnogo je efikasnije i jeftinije uključiti ga samo kada vam zatreba i ugasiti kad završite sa tuširanjem.

Takođe, električni grijači su ujedno i jedan od najvećih potrošača energije. Iako mnogi vjeruju da njihovo korištenje za zagrijavanje jedne ili dvije prostorije može biti jeftinije od uključivanja centralnog grijanja, potrošnja energije je zapravo jednaka zagrijavanju cijelog vašeg doma centralnim grejanjem.

Još jedna prastara greška koju ljudi još rade je stavljanje premalo odjeće u veš mašinu. Ova navika vas zaista može osiromašiti.

24sataMazalica iz DNS-a prešao u SPS

Previous article

SZO: Evropa i Sjeverna Amerika treba da uče od Azije

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in Magazin