MagazinNajavePrnjavor - Najnovije vijestiZdravlje

Zašto je aronija supervoće i gdje je možete kupiti!

0

Aronija je u Evropu stigla iz istočnog dijela Sjeverne amerike. Nju su, kao hranu i lijek, prvi počeli upotrebljavati sjevernoamerički indijanci.

ZA INFORMACIJE O CIJENAMA I KAKO NABAVITI ARONIJU KLIKNITE OVDJE!

Aronija

 

Kako plod aronije dugo ostaje svjež, koristili su ga za ishranu, sušili, mljeli, miješali sa osušenim mesom i koristili kao lijek protiv crijevnih i želučanih problema. Ljeti su sušili listove i koru i pravili čaj koji su koristili za zaustavljanje krvarenja iz rana.

Aronija

Aronija je nevjerovatan skup biološki aktivnih spojeva (preko 300). Čisti krv, jača cirkulaciju, snižava holesterol i krvni pritisak, djeluje protivupalno, dezinficira i pospješuje zarastanje rana. Sadrži i veliku količinu karotena, koji štiti stanice od oštećenja, oči od nastanka mrene, a kožu od opasnih opekotina sunca. Plodovi aronije imaju najveći antioksidativni kapacitet među svim bobičastim i ostalim voćem, istraživanim do sada, a mjerenim po ORAC i TEAC standardima. Polifenoli aronije imaju ulogu u kontroli i prevenciji razvoja raka modulirajući sve 3 faze: inicijacija, promocija i napredovanje karcinoma. Istraživanja su pokazala kako aronija utiče na mnoge karcinome i pomaže poslije hemoterapije.

ZA INFORMACIJE O CIJENAMA I KAKO NABAVITI ARONIJU KLIKNITE OVDJE

SADRŽAJ – plodovi aronije sadrže: 6,2 – 10,8 % šećera, 1,3 % jabučne kiseline, 0,75 % pektina, 0,35 – 0,6 % tanina, vitamine A, C, B1 i B2, E i PP, glikozid cianidin, flavonske glikozide, hesperidin i rutin, te kvercitin i katehin. od makroelemenata plodovi sadrže (mg/g) K – 13,90, Ca – 1,30, Mg – 1,0 , Fe – 0,05. od mikroelemena sadrže (KBN) Mn – 0,07, Cu – 0,58, Zn – 0,10, Co – 0,15, Cr – 0,02, Al – 0,02, Se – 3,63, Ni – 0,11, Sr – 0,06, Pb – 0,02, B – 4,80 µg/g. Zreli plodovi aronije sadrže veliku količinu biofenola, tanina, flavonoida i antocijana. Sadrže i različite biofenole koji odstranjuju otrovne tvari iz tijela, poboljšavaju elastičnost krvnih žila te sprečavaju njihovo začepljenje. Sadrži pola abecede vitamina, A,C,P, iz grupe B-B9, B6, B2, vitamin E i betakaroteni, zajedno sa kalijumom, kalcijumom, željezom, manganom, molibdenom, jodom i fosforom.

Nećemo vam reći da živite zdravo. previše ste to puta čuli i nikada niste poslušali. Konzumirajte plodove aronije, povećajte šanse za dug život i bolje zdravlje!

ZA INFORMACIJE O CIJENAMA I KAKO NABAVITI ARONIJU KLIKNITE OVDJE

SAVJETI ZA KONZUMIRANJE – Često pitanje je, da li aroniju mogu koristiti i djeca? odgovor je: DA. Svježi plodovi aronije se konzumiraju u vidu bobica i dnevne potrebe organizma su od 30 do 50 komada, za odrasle. Za djecu do 12 godina je dovoljno 50% od navedene količine. Sok se konzumira od 0,3 – 0,5 dl dnevno kod odraslih (preporučuje se konzumacija prije doručka). Za djecu do 12 godina 0,2 dl dnevno.

“Plantaže Novaković” vam nude prirodne plodove aronije, kao i sok od aronije (100%).

ZA INFORMACIJE O CIJENAMA I KAKO NABAVITI ARONIJU KLIKNITE OVDJE

http://www.olx.ba/artikal/13356887/aronija-100-prirodno/Džej Ramadanovski se povlači sa estrade!

Previous article

PRNJAVOR: Odbornici u petak odlučuju o kreditnom zaduženju opštine

Next article

You may also like

More in Magazin