BalkanNovosti

Zašto se Hrvatska stidi slike smrti jednog mladića?

0

Slika jednog Hrvata koji se preselio u Srbiju, gdje je za vrijeme Drugog svjetskog rata i ubijen, zaboravljena je u Hrvatskoj, a stoji na ulazu u UN, piše Index.hr.

Na crno-bijeloj fotografijije mladić visoko podignutih ruku i stisnutih šaka, a na bijeloj podlozi vidi se tanki komad konopca oko njegovog vrata. Ta fotografija nalazi se naulazu u sjedište Ujedinjenih nacija i na njoj je Stjepan Steva Filipović, piše Index.

Filipović je Hrvat iz Opuzena, koji se spletom životnih okolnosti još kao dijete s roditeljima odselio u Srbiju u Valjevo, gdje je nastala ta fotografija, svega par minuta prije nego što će Stevo ili Stjepan biti obješen. A obješen baš na današnji dan, 22. maja 1942. godine.

U Valjevu su Filipovića zvali Stevan pa je tokom svog kratkog života on bio i Stjepan i Stevan. U predratno vrijeme bio je član lokalnog ogranka tada zabranjene Komunističke partije, a nakon nacističke okupacije on je bio jedan od organizatora ustanka u valjevskom kraju. Na Badnje veče 1941. zarobili su ga četnici i nakon mučenja izručili Gestapou. Nacisti su ga, nakon višemjesečne torture, pogubili pred okupljenim mnoštvom, kao upozorenje drugima.

Ali, istorija je, kako ocjenjuje Index.hr, napravila jednu zanimljivu slučajnost. Naime, Filipović je ubijen na isti dan kada je u Šibeniku streljan Rade Končar. Hrvata Filipovića uhvatili su četnici i predali na nemilost Nijemcima, a hrvatskog Srbina Radu Končara uhvatile su ustaše i predale Italijanima.

Filipoviću je spomenik podignut iu Valjevu i u rodnom Opuzenu. Onaj u Opuzenu je razvaljen 1991, a onaj u Valjevu je išaran i zapušten, ali se još nekako drži.

Stjepan Filipović u Hrvatskoj je s vremenom zaboravljen. U revizionističkom ludilu koje traje do danas, antifašisti su maknuti sa strane jer nisu poželjni, a Filipović još manje jer se odazivao na ime Stevan.

S druge strane u UN-u je Filipović neko čije ime vrijedi istaći. Slika tog mladića na pragu života kako s prkosno uzdignutim šakama pred fašističkim vješalima prkosi smrti ostaje tako kao jedna od najupečatljivijih uspomena na antifašizam. Hrvatske vlasti ga se stide, vjerovatno iz istog razloga, ocijenio je Index.

(Index.hr)

Audi Q2 u oktobru dobija konkurenciju iz Francuske

Previous article

Mercedes sprema rivala Audiju A4 Allroad?

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Balkan