BalkanNovosti

Završna deklaracija konferencije u Berlinu

0

Svemu tome, kako se ističe u deklaraciji, znatno je doprinijela politika proširenja EU, a sve zemlje zapadnog Balkana uvjerene su da je njihova budućnost u Uniji.

Održiv ekonomski rast i dugoročno povećanje prosperiteta za dobrobit naroda, kako je istaknuto u deklaraciji, moguć je samo s otvorenim tržištima i stranim ulaganjima.

Učesnici današnjeg skupa saglasni su da evropska energetska politika za države zapadnog Balkana dobija na značaju, posebno u pogledu bezbjednosti, snabdijevanja energijom, energetske efikasnosti i zaštite klime.

“Regionalna saradnja je važan sastavni dio u okviru energetske zajednice jugoistočne Evrope“, navodi se, između ostalog, u završnom dokumetu konferencije.

Konferecija u Berlinu okupila je predstavnike BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, samoproglašenog Kosova, Albanije, Evropske komisije, Austrije, Francuske i Njemačke.

Njemačka Vlada izričito naglašava opredijeljenost evropske perspektive za države zapadnog Balkana.

U završnoj deklaraciji ističe se da je Njemačka svjesna svoje odgovornosti za mirnu, stabilnu, demokratsku i pravno-državnu budućnost zapadnog Balkana i dodaje da će na tom putu nastaviti da podržava region.

“Sve zemlje zapadnog Balkana imaće mogućnost da pristupe EU kada ispune preduslove za pristup”, navodi se, između ostalog, u završnoj deklaraciji konferencije.

Iskazana je i zajednička želja za jačanjem regionalne ekonomske saradnje i

postavaljanje osnove za održiv rast, te je odlučeno da se do 2018. godine održavaju ovakvi godišnji sastanci da bi dogovorena agenda danjašnjeg susreta bila implementirana i potkrijepljena daljim konkretnim projektima.

U deklaraciji je naglašeno da su zemlje učesnice saglasne da se moraju preduzeti dalje mjere za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, a iskazana je i volja da budu preduzete dalje reforme za povećanje pravne bezbjednosti, da se očuva i ojača nezavisnost pravosuđa i odvija intenzivnija saradnja.

Učesnici su se saglasili da današnja konferencija u četvorogodišnjem periodu treba dati podsticaj u kojem će se zajednički nastojati postići dalji konkretan napredak u procesu reformi prilikom rješavanja otvorenih bilateralnih i unutrašnjih državnih pitanja, kao i pomirenja unutar i između društava regiona.

Završna deklaracija konferencije u Berlinu

Previous article

Šefovi država regiona potpisali Deklaraciju u Mostaru

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Balkan