NovostiRS/BiH

ŽELI STABILNU I NEZAVISNU BiH Ivancov: Rusija ne prihvata uplitanje u unutrašnje poslove drugih država

0

Ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov izjavio je večeras u Sarajevu da Rusija kategorično ne prihvata uplitanje u unutrašnje poslove drugih država, te da je zainteresovana za stabilnu, prosperitetnu i nezavisnu BiH.

– Rusija kao jedan od garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma vidi svoj zadatak u promovisanju strogog pridržavanja normi i principa Dejtona u skladu sa garantovanom ravnopravnošću dva entiteta i tri konstitutivna naroda – rekao je Ivancov.

On je u obraćanju na prijemu povodom Dana Rusije, koji je održan u hotelu “Evropa” u Sarajevu, istakao da se Rusija čvrsto drži te pozicije i da nema namjeru da je mijenja.

– Sva pitanja od vitalnog interesa za BiH domaći akteri moraju rješavati samostalno putem dijaloga u skladu sa procedurama propisanim u Dejtonu. Nametanje spolja tih ili drugih međunarodnih recepata neće dovesti do pronalaska održivih kompromisa kako se već više puta pokazalo – rekao je Ivancov.

On je istakao da Rusija sistematski razvija saradnju sa BiH u svim oblastima uključujući obrazovanje i kulturu, dodajući da je Rusija među najvećim stranim investitorima i spoljnotrgovinskim partnerima.

Ivancov je naglasio da napreduju bilateralne kulturne i humanitarne razmjene.

On je dodao da su gostovanja kulturno-umjetničkih ansambala iz Rusije kao i izložbe i revije ruskog filma u Srpskoj i Federaciji BiH imali veliki interes kod publike.

– Zadovoljni smo činjenicom da mladi ljudi sve aktivnije uče ruski jezik i aktivno koriste raspoložive mogućnosti za dobijalje besplatnog obrazovanja na vodećim univerzitetima Rusije – rekao je Ivancom.

On je naveo da su ove godine ruske obrazovne ustanove obezbijedile 63 državne stipenidije dok će devet profesora iz BiH boraviti ovog ljeta u Rusiji radi poboljšanja vještina u predavanju ruskog jezika.

– Naš zajedeički cilj je snažna sigurna i jaka Rusija, otvorena za partnerstvo i saradnju sa cijelim svijetom, na osnovu jednakosti i uzajamnog poštovanja – zaključio je Ivancov.

Prijemu su prisustvovali i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijer Republike Srpske Radovan Višković, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Nebojša Radmanović, delegat u Domu naroda Dušanka Majkić, Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom, lideri SDS Vukota Govedarica i PDP Branislav Borenović, kao i brojni predstavnici diplomatskog, političkog i vjerskog života.

srna

NAJPLAĆENIJI SPORTISTI Dominacija fudbalera, Đoković nije u vrhu

Previous article

Banjalučanin na čelu uspješne austrijske kompanije

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti