MagazinZdravlje

Želite potomstvo? Onda nikako nemojte da čekate tridesete, jer je žena najplodnija deceniju prije

0

Tuga-620x350

Mnogi parovi se suočavaju sa problemom ostajanja u drugom stanju. Trudnoća je dovoljno složen period, a otežano začeće je postala dodatna noćna mora za savremenu ženu. Veliki doprinos ovom problemu daje i činjenica da plodnost sve više opada u tridesetim godinama, a mnoge žene prije tog perioda ni ne pomišljaju da “stvaraju novi život”.

Parovi koji pokušavaju da “naprave bebu” znaju da to nije uvek tako jednostavan proces. Naprotiv, često je u pitanju izuzetno dugotrajan i frustrirajući proces budući da mnoge stvari moraju da se poklope, na osnovu čega možete da zaključite kako zatrudneti nije lak zadatak.

Ako uzmete u obzir da dosta žena većinu svog života provede pokušavajući da izbegne trudnoću i da ne ostane u drugom stanju, prilično paradoksalno zvuči činjenica da prosječna zdrava tridesetogodišnja žena ima svega 20 odsto šanse da zatrudni u željenom ciklusu, piše Klix.

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

Ovo su podaci organizacije “American Society of Reproductive Medicine“, objavljeni u publikaciji “Age and fertility: A guide for patients”.

Žena je najplodnija u svojim dvadesetim godinama, a njena plodnost se smanjuje u tridesetim godinama, posebno iza 35. godine.

Foto: freedigitalphotos.net

Foto: freedigitalphotos.net

Pojedinačno svakog mjeseca kojeg pokušava da ostane trudna, zdrava žena u tridesetim godinama ima samo 20 odsto šanse.

To znači da će od 100 zdravih, plodnih žena, koje pokušavaju da ostanu u drugom stanju u jednom ciklusu, uspešnih biti samo njih 20, odnosno petina. Ostalih osamdeset žena će morati da čeka naredni ciklus da bi pokušale da ostanu trudne.

Do 40. godine, šanse za ostajanje u drugom stanju se smanjuju za 5 odsto po ciklusu, tako da će od 100 žena u četrdesetim uspešno začeće imati svega njih pet.

(foto-ilustracija: hangthebankers.com)

(foto-ilustracija: hangthebankers.com)

Žene ne ostaju plodne sve do menopauze. Prosječna menopauza dolazi u 51. godini, ali većina žena nije u stanju da zatrudni već sredinom svojih četrdesetih godina.

Ovi statistički podaci se odnose na prirodno začeće, ali imaju uticaj i na vještačku oplodnju.

(Telegraf.rs)

Multimilioner sudi na finalu Lige šampiona

Previous article

HOROSKOP ZA 7. MAJ: Jarčevi, što igrate igrice? Rakovi, nije dobro to što skrećete pažnju na sebe!

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Magazin