MagazinZdravlje

Žene oko 40. godine se najduže oporavljaju od korone: Postoje dve teorije zašto je to tako

0

Muškarci imaju tri puta više šanse da zbog infekcije virusom kovid 19 završe na intenzivnoj nezi, ali se žene mnogo duže oporavljaju posle infekcije, pokazalo je istraživanje francuskog “Centra za mikrobiologiju i infekcije.

To “dugo oporavljanje” podrazumeva 8 nedelja teškog oporavka i najčešće se s njim suočavaju žene oko 40. godine bez drugih zdravstvenih tegoba.

“To su žene koju se pre ove infekcije bile potpuno zdrave”, rekao je Noa Grinspan, lekar koji vodi centar za rehabilitaciju od plućnih bolesti u Njujorku.

Inače, u ovom centru, sada se opravljaju pacijenti posle preležanog kovida, a 85 odsto njih su žene.

“Žene imaju mnogo jači odgovor T ćelija od muškaraca, koji im pomaže da njihov imuni sistem brže prepozna virus i uništi ga. Ipak, ovo je mač sa dve oštrice, jer snažan odgovor T ćelija može da navede imuni sistem da napadne sam sebe”, reko je dr Grinspan. Grisnpan je rekao da se sve njegove post-kovid pacijentkinje imaju slične simptome povezane sa autoimunim nervnim sistemom – vrtoglavice, umor, ubrzan rad srca, glavobolje..

“Činjenica je da se muškarci mnogo brže oporavljaju, ali još uvek ne znamo zašto. Postoji nekoliko teorija. Za početak, genetika. Naime, X hromozom sadrži više “imuno bliskih” gena od Y hromozoma, a i generalno sadrži više gena, pa tako može da stvori veće šanse za mutaciju, koje mogu da vode do autoimunih bolesti.”

I polni hormoni igraju veliku ulogu.

“Estrogen regulište imuni odgovor, pa kada je njegov nivo u organizmu mali, ženski organizam može da reaguje previše “agresivno” na koronavirus, što može da objasni zašto se žene duže oporavljaju od muškaraca. Pa zato naše pacijentkinje imaju mnogo teže simptome tokom menstruacije, kada je nivo estrogena najniži”, rekao je dr Grispan.

b92Vučić: Vakcinisacu se kineskom vakcinom u četvrtak ili petak

Previous article

Portugalsko ostrvo Korvo pred pobjedom nad kovidom-19

Next article

You may also like

More in Magazin