U toku sjednica o iznosu najniže plate u Srpskoj

БАЊАЛУКА, 23. ЈАНУАРА /СРНА/ - Сједница Економско-социјалног савјета Републике Српске у Бањалуци на којој се преговара о износу најниже плате у Српској.

Sjednici prisustvuju vršilac dužnosti ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Siniša Karan, ministar finansija Zora Vidović, predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić i predstavnici Unije poslodavaca Srpske.

Predstavnici Unije poslodavaca Republike Srpske i Saveza sindikata nisu na sastanku 18. januara postigli dogovor.

Predsjednik Saveza sindikata Ranka Mišić izjavila je ranije Srni da je Unija ponudila veći iznos najniže plate od prvobitnih 673 KM, ali da ni novi prijedlog nije bio zadovoljavajući za postizanje dogovora, jer je sindikalni zahtjev da taj iznos bude najmanje 800 KM.

Predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić rekao je ranije Srni da očekuje da konkretniji dogovor o iznosu najniže plate bude postignut na sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta, te napomenuo da je rast najniže plate bio veći u Srpskoj nego u okruženju i da se ne smije ići preko određene ekonomske norme kojom bi ugrozili poslovanje određenih preduzeća.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da će Vlada donijeti odluku o najnižoj plati u Srpskoj, ako to ne bude urađeno na predstojećoj sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta.

atv