Esma Redžepova ima 47 sinova i jednu kćerku koja je izrasla u pravu ljepoticu

Еsma Redžepova ima 47 sinova i jednu kćerku koja je izrasla u pravu ljepoticu

Еsma Redžepova, najpoznatija makedonska pjevačica i “kraljica romske muzike”, bila je i žena velikog srca.

Za života je usvojila 47 sinova i samo jednu kćerku, Еleonoru.

Еsma je zbog toga dva puta bila nominovana za “Nobelovu nagradu“, ali najveće priznanje bila su joj djeca kojima je pružila topli dom i roditeljsku ljubav sa muzičkim pedagogom Stevom Teodosijevskim.

“Udala sam se iz ljubavi iako je Stevo od mene bio dosta stariji. Mnogo smo radili, pjevali, nastupali, a ja sam ga zapitkivala: ‘A kad ćemo mi imati djecu?’ Željna slave i karijere, nisam uspjela da nađem vremena za odgajanje djece, a vrijeme je neumoljivo prolazilo. Jer, ko bi mogao u ono vrijeme da odbije nastup u pariskoj Olimpiji ili da ne nastupi pred značajnim svjetskim državnicima? Taman posla! Kad su godine prošle, shvatila sam da sam za rađanje ostarila”, otkrila je jednom prilikom Еsma.

Redžepova se tada odlučila za usvajanje i tako pomogla djeci koja nisu imala sreće da odrastaju sa biološkim roditeljima.

“To nije bilo samo reda radi. Svoj toj djeci prenosili smo ljubav prema muzici, prema pjesmi. Željeli smo da im budemo kao majka i otac, pravi roditelji. Stevo je satima vježbao sa njima, a onda je došao na ideju da osnuje ansambl ‘Teodosijevski’. Kako je ko od djece odrastao, tako je napuštao ansambl. Zasnovao bi svoju porodicu, a na njegovo mjesto došao bi sljedeći usvojeni dječak. Danas su svi materijalno obezbijeđeni. Ja sam zbog toga vrlo srećna jer njima ulica, kao mnogim drugim Romima, nije postala dom”, pričala je Еsma.

Еsma Redžepova usvajala je samo mušku djecu sve do pred kraj svog života, njih ukupno 47. Objasnila je i zbog čega.

“Pa, ima tu logike. Da smo usvajali i žensku djecu, kad odrastu, pošto nisu ni u kakvom krvnom srodstvu, moglo bi do svačega da dođe. Znate na šta mislim. Nama to nije bilo potrebno jer mi smo kao ansambl tada stalno bili van Beograda, pa ko bi onda o tome vodio računa?”, ispričala je jednom prilikom.

Godine 2016, prije smrti, usvojila je kćerku, Еleonoru Mustafovsku.

“Slažemo se odlično, baš kao majka i kći. Shvatila sam da je u kasnijim godinama bolje imati uz sebe žensko dijete nego muško i nisam se prevarila”, govorila je kraljica romske muzike, prenosi “Blic”.

blic