Stiže hladni front od Italije preko Švajcarske do Austrije

Pred nama je još jedan sunčan i pravi ljetnji dan. Maksimalna temperatura biće u većini predela iznad 25°C, a u centralnim i jugoistočnim predjelima do 30°C, u Banjaluci do 22°C.

Inače, u ovom času na sjeveru Italije i u oblasti Alpa ima obilnih padavina, koji su dio premiještanja hladnog fronta, a koji je ovim predjelima sa zapada donio i nagli pad temperature vazduha.

U sjevernim predelima Italije ima jake kiše i pljuskova sa grmljavinom, a u Alpima na istoku Švajcarske i na zapadu Austrije veje snijeg.

Ipak, na svom putu ka istoku, ovaj hladni front postaće veoma oslabljen i kao takav uskoro će preći preko Slovenije, kasnije i preko sjevera Hrvatske, ali bez značajnijih padavina, uz osjetniji pad temperature vazduha i uz povećanje oblačnosti.

Inače, ovaj oslabljeni hladni front svojim perifernim dijelom donijeće danas nešto svježiju vazdušnu masu sa zapada.

Nastavlja se sušni period, s obzirom na to da oslabljeni hladni front osim umjerenog povećanja oblačnosti neće donijeti kišu.

Kako nas sa sjeverozapada očekuje naglo jačanje anticiklona, vazdušni pritisak biće u osjetnijem porastu i narednih dana biće veoma visok, što će uslovljavati vrlo stabilno vrijeme.

Sutra će maksimalna temperatura u Banjaluci biti 20 stepeni, a tokom nedjelje će konstantno rasti. U nedjelju će maksimalna iznositi 30 stepeni.

(Telegraf)